Jak z předchozího článku, tak z našeho instagramu jistě tušíte, že Holky u batche se s offline...
Kávová bistra v Praze
Pojďte se se mnou podívat na jeden z mých nejoblíbenějších konceptů kaváren, kterým jsou
kavárenská, resp. kávová, bistra. Slovo bistro pochází z francouzštiny – bistro (bistrot) je lidový název
pro malé hospůdky s rychlým občerstvením –, ale konec etymologické vsuvce a pojďme se věnovat
kávě. Omluvte, prosím, že hlavní část článku se bude věnovat mém hoodu, kterým je Praha 6, ale
neochudím vás ani o nějaký ten tip z cesty.
Už skoro deset let je mou naprostou srdcovkou, domovem a přístavem Kafemat (Dejvická 3).
Kafemat nepotřebuje sociální sítě. Už roky kolem sebe vytváří komunitu a dalo by se říct, že se
nemění ani nabídkou, ani vizuálem, a víceméně ani cenami. Na mlýnku mívají zrnka z londýnské
pražírny Square Mile Coffee Roasters a v poslední době i nějaké vlastní počiny, které nemohu než
pochválit (mě i Holky u batche provází na nejedné výpravě). Ke kávě (od batche po flatwhite) si tu
můžete během dne dát koláč s drobenkou, buchtu, krafin (doporučuju ten se slaným karamelem)
nebo limču ve skle. Posedět můžete ve výloze nebo na jedné z nemnoha stoliček, většina návštěvníků
se ale – tak jak od bistra chceme – zdrží pár minut, než vypije kafe, prohodí pár slov a jde dál. Zrnka si
tu můžete koupit i na doma a ochotně vám je namelou na kýžený postup přípravy. To, že vám profi
poradí, snad ani nemusím dodávat.
Slabých deset minut chůze od Kafematu přes Kulaťák pak můžete narazit na Kiosek (křižovatka
Evropská x Šolínova). V jednom z plechových stánků – mezi lowcost hamburgry a párky v rohlíku a
květinářstvím – se tu nachází malý kávový zázrak. Dlouhou dobu zavřený pekárenský stánek nahradila
výberová káva. Zrnka mívají různá, nejčastěji jsem tu ale narazila na ty ostravské Father's Coffee
Roastery. V létě nabízí ledové kafe nebo čaj ve skleněných láhvích, samozřejmostí jsou i různé
sladkosti k zakousnutí (i tady občas narazíte na opěvovaný krafin). Kafe si můžete dát i na místě – na
stojáka u tří vysokých stolků –, pokud vám ovšem nevadí rušný provoz automobilů kolem. Kiosek má
navíc ještě druhou, tentokrát kamennou, pobočku parádními luxferami a plechovými skříňkami u
tramvajové točny Sídliště Petřiny ve zrušené trafice.
Podobně daleko jako je Kiosek od Kafematu, je pak Cafe Borzoi (Zelená 7) od Kiosku. Borzoi podle
mě neobchází takový fame jako prvá dvě zmíněná kávová bistra. Ovšem neprávem. Vznikl na místě
dřívějšího antikvariátu. Na mlýnku tu mají zrnka od jezevčíka, tedy ze středočeské pražírny The
Naughty Dog. I tady si můžete koupit zrnka na domácí přípravu. Posedět můžete na malé lavičce
nebo několika stoličkách před kavárnou. Kromě kávy si navíc můžete dát i různé pečivo. Dokonce
jsem tu párkrát narazila i na sladkosti z bubenečské La Forme, která se postupem času změnila
z kavárny rovněž na bistro, kde ovšem hraje prim sladké, takže o tom jindy. Borzoi má oproti
předchozím dvěma tipům širší nabídku a kromě kávy a zákusků tam můžete sehnat i pivo Obora (v
plechu), gin z lokálního lihovaru (bylinné laboratoře) Landcraft, anebo designové tumblery značky
Kinto.
Nicméně nejenom v Bubenči a Dejvicích můžete narazit na kávová bistra. A kde jinde hledat další než
na nádraží?! Na Smícháči, než ho vymaže plánovaná přestavba, se mezi prachem, špínou a hlukem
ukrývá stánek Kafe Kolej (Nádražní 1), který snad upoutá vaši pozornost žlutými detaily a určitě
pražskou výběrovkou Respekt Coffee. Vzhledem k určité nevlídnost prostoru nádraží je lépe si vzít
kafe někam dál, třeba i s koláčkem, které tu bývají k mání, nejlépe někam na výlet vlakem…
… třeba do Plzně. Na hlavním plzeňském nádraží totiž najdete další spot, který lze nazvat kávovým
bistrem. Kafe + Buchta se nachází v místě s poněkud záhadným názvem Paluba Hamburk – na
instagramu si říkají gastro point, což víceméně odpovídá – přímo mezi vlakovým nádražím a
autobusovým terminálem v ulici Šumavská. Zda se to, co mají na mlýnku, nějak zásadně mění,
nedokážu říct, nicméně na začátku letošního roku měli zrnka s pražské pražírny Coffee Source. Kafe
(a samozřejmě buchtu, třeba tvarohovou, anebo koláček) si můžete vychutnat u mnoha stolků na
venkovní palubě. Ideálně když čekáte na navazující spoj (například autobus do Brd, odkaz na epizodu
HUB: Kancelářské mozky vzhůru za dobrodružstvím).
Chodíte do kávových bister? A raději než do klasické kavárny? Pokud jo, proč a jaké je vaše oblíbené?Budeme rády za vaše tipy.